Публикации

„Бебетата и техните родители: психологическо консултиране за най-малките“

Със съдействието на Асоциация „Българско психоаналитично пространство“ представяме откъс от най-новата книга на доц. д-р Диана Циркова – „Бебетата и техните родители: психологическо консултиране за най-малките“

виж още

Отзивчивите грижи: подкрепа за добър старт в развитието на детето

Една разказана история от мама вечер преди сън. Песнички с по-голямата сестричка или игра на топка с батко. Игра с дядо с ръчно измайсторена дървена количка. Включени в ежедневните занимания с детето, тези на пръв поглед елементарни дейности развиват неговите когнитивни, езикови, двигателни и социално-емоционални умения и са не по-малко важни от пълноценното хранене и добрия сън.

виж още

„С“ като субект

Да се родиш и да станеш субект – какъв е този процес, през който бебето преминава, за да се конституира от връзката с другия, с този, който се грижи за него? Какво е значението на първите мисли и думи, които отправяме към новороденото? Катрин Вание ни кани да поговорим за това дълго пътуване.

виж още

Влиянието на виртуалната реалност върху психичното развитие на детето от 0 до 3 години

Изследването показва отражението на гледането на телевизия в ранна възраст и психичното развитие на детето, с липсата на достатъчно живо общуване и появяването на незаинтересованост към заобикалящата го среда . Автори: Весела Банова и Веселина Василева

виж още

Бебето и дигиталните устройства

Статията прави преглед на взаимодействието родител дете, пречупено през новите и модерни устройства за забавление, комуникация и успокояване на бебето.

Автор: доц. д-р Диана Циркова

виж още

Присъединете се към Алианса

действие