Стартира дейността си работна група за ранно детско развитие

4 image article website rabotna grupa za rdr
Постоянна междуведомствена работна група за политиките за ранно детско развитие стартира дейността си през ноември. Началото бе поставено с първото заседание в Министерството на образованието и науката, определено със заповед N Р-191 от 13.10.23 на министър-председателя на България

На първата среща бяха обсъдени определените в цитираната заповед задачи. Всяка от отговорните институции представи своята визия, както и стъпките за подобряване на координацията при планиране и реализиране на политиките за ранно детско развитие. Заседанието откри министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, а в дискусиите участваха социалният министър Иванка Шалапатова и здравният министър Христо Хинков.

„Необходимо е създаване на цялостна система за образование и грижа в ранна детска възраст, както и изготвяне на стандарт за ранното детско развитие“, подчерта министър Цоков. По думите му най-добрият механизъм за решаване на този проблем е извеждането му на междуинституционално и национално ниво.

Министър Шалапатова акцентира, че при всички мерки и промени, които ще се изготвят, е важно да се гарантират правата на децата, като се включат активно всички заинтересовани страни – на родителите и работещите в институциите. По думите й каквато и стратегия да се изготви, е необходимо да има обществен консенсус по темата.

Според здравния министър проф. Хинков е важно хората да бъдат научени да работят заедно и промените да се осъществят така че да се гарантира устойчивост в модела.

Дейността на междуведомствената работна група е свързана с изработване на стратегически документ за ранно детско развитие с хоризонт до 2030 (посоченият в заповедта срок е 30 април 2024). В задачите е заложено също изработване на годишен план за насърчаване на ранното детско развитие чрез осигуряване на достъп до социални, здравни, образователни и интегрирани услуги. Предвидено е и изработване на предложения за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование във връзка с ранното детско развитие, както и други нормативни актове.

Председател на междуведомствената работна група е министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Заместник-председатели са съответно Емилия Лазарова, заместник-министър на образованието и науката; Елка Налбантова, заместник-министър на труда и социалната политика; доц. Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването.

Снимка: Министерство на образованието и науката

Още публикации

logo final

Уебинар „Насърчаване на активността в мрежата“ с Аманда Уелш

„Успехът на мрежите зависи от създаването на ползи за нейните членове, които се генерират постоянно с течение на времето. Това могат да бъдат индивидуални ползи или колективни, тоест предимства за мрежата като цяло“. Това заяви Аманда Уелш по време на онлайн семинар на тема „Насърчаване на активността в мрежата“.

0 3 logo transperant

Подобряването на грижите за най-бедните деца трябва да е фокус на цялото общество

Подобряването на грижите за най-бедните деца трябва да е фокус на цялото общество – около това се обединиха участниците в заключителното събитие по проект „Застъпничество за деца от 0 до 3 години, живеещи в бедност“.